A hibiszkusz tea előnyei TeaSzaki, 2024.07.31.2024.07.31. A hibiszkusz tea a hibiszkusz növényi részek forró vízben való áztatásával készült gyógytea. A mélyvörös színű hibiszkusz tea szárított hibiszkusz növényi részekből készül. Forrón vagy jegesen is iható, és áfonyaszerűen édes és fanyar ízeket tartalmaz. Bár több mint száz különböző hibiszkuszfajta létezik, a hibiszkusz tea készítéséhez általában a Hibiscus sabdariffa fajtát használják. A magas antioxidáns-tartalmú hibiszkuszteának számos egészségügyi előnye van. Különösen fokozhatja a szív és a máj egészségét, elősegítheti a fogyást, javítja a bőr textúráját és ragyogást kölcsönöz, valamint lassítja a baktériumok és a rákos sejtek terjedését. A hibiszkusz tea egészségügyi előnyei A hibiszkusz teát az afrikai nemzetek régóta használják szívbetegségek gyógyítására, a testhőmérséklet csökkentésére és a torokfájás enyhítésére. Iránban a hibiszkusz tea gyakori gyógymód a magas vérnyomás kezelésére. A legújabb kutatások a hibiszkusz lehetséges előnyeit vizsgálták a magas koleszterinszint és a vérnyomás kezelésében. Magas vérnyomás – A Journal of Nutrition című folyóiratban 2010-ben megjelent tanulmány szerint a hibiszkusz tea fogyasztása segített azoknak, akiknél fennállt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, és azoknak is, akiknek már enyhén emelkedett a vérnyomása.A résztvevők hat héten keresztül naponta három csésze 8 unciás hibiszkusz teát vagy placebót ittak. Összehasonlítva a hibiszkuszteát és a placebót ivókkal, a hibiszkuszteát ivók szisztolés vérnyomása jelentősen csökkent.Egy 2015-ös kutatás metaanalízise szerint a hibiszkusztea fogyasztása jelentősen csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást. Az eredmények ellenőrzéséhez további kutatásokra van szükség. Tele van antioxidánsokkal – a hibiszkusz kivonatok természetes antioxidánsok forrásai lehetnek. Az antociánok mellett polifenolokat is tartalmaz, amelyek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, és lassítják a daganatos sejtek növekedését. In vitro vizsgálatok kimutatták, hogy megelőzhető vele a gyomor-, a szájüregi és a prosztatarák. A hibiszkusztea másik összetevője a C-vitamin, egy természetes antioxidáns, amely fontos táplálkozási funkciót tölt be az immunrendszer erősítésében és a szervezetben lévő szabad gyökök által okozott sejtkárosodás megelőzésében. Ez drámaian csökkenti a további egészségügyi problémák, például a cukorbetegség, a rák és a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét. Elősegíti a fogyást – A hibiszkusz teában található fenolos vegyületek és flavonoidok a lipidanyagcserében részt vevő gének szabályozásával és a zsírsejtek méretének csökkentésével segítik a fogyást.Tanulmányok szerint a hibiszkusz tea 12 hetes fogyasztása fogyást eredményez, csökkenti az elhízást, és csökkenti a testzsírt, a BMI-t és a WHR-t (derék-csípő arány). A hibiszkusz teában található flavonoidok csökkentik a lipidek felszívódását. A szervezeted nem fogja olyan gyorsan megtartani a bőséges étkezésből származó extra zsírt, ha vacsora után elkortyolsz egy csészével. Antibakteriális– Hatékony a baktériumtörzsek elleni küzdelemben és a puffadást, görcsöket és hasmenést okozó E. coli fertőzések megelőzésében. A hibiszkusz kivonatok védelmet nyújtanak az olyan bakteriális betegségek ellen, mint a tüdőgyulladás, a hörghurut és a húgyúti fertőzések (UTI). Csökkenti a koleszterinszintet – a kutatók szerint a hibiszkusz tea növeli a „jó” koleszterinszintet (HDL) és csökkenti a „rossz” koleszterinszintet (LDL és trigliceridek). Több kutatás szerint a cukorbetegségben és metabolikus szindrómában szenvedő betegeknél, akik naponta 100 mg hibiszkusz kivonatot szedtek, alacsonyabb volt a triglicerid- és koleszterinszint a vérükben. A hibiszkusztea bőrre gyakorolt előnyei – A jó C-vitaminforrásnak számító hibiszkusztea elősegíti a szervezet kollagéntermelő képességét. Ez az elsődleges összetevő szükséges a bőr egészségének, ragyogásának és fiatalságának megőrzéséhez. Bőre ennek eredményeként hosszabb ideig marad fiatalos, élénk és ragyogó. Azáltal, hogy segít a szervezetnek több kollagént termelni, a hibiszkusz tea jótékonyan hat a bőrre. Hogyan kell elkészíteni a hibiszkusz teát A hibiszkusz tea a hagyományos gyógyteák és tizánok készítéséhez használt módszerekkel készíthető. A legjobb eredmény érdekében használjon egy teáskanálnyi teát minden 200 ml vízhez, majd forrázza a vizet körülbelül hat percig, mielőtt hozzáadná a teát.A hibiszkusz tea hideg főzési technikával is elkészíthető. Hidegen főzött hibiszkusztea készítéséhez használjon ugyanannyi teát a vízhez, és hagyja egy egész éjszakán át a hűtőben ázni. Reggel vegye ki a tealeveleket, és élvezze a hűvös kancsó teát, amely készen áll! A hibiszkusz fanyar, kissé savanykás ízét kiegyensúlyozó különböző gyümölcsös és édes összetevőkkel a hibiszkusz teakeverékek többsége nagyszerű jeges teákat készít. Kipróbálnád a hibiszkusz teákat? Prémium Hibiszkusz virág tea 50g Prémium Hibiszkusz BIO tea 50g Post Views: 31 Blog hibiszkusz