A csipkebogyó tea 8 meglepő egészségügyi előnye TeaSzaki, 2024.07.31. A csipkebogyó a rózsanövényből származik, és teát lehet belőle készíteni. Ezt a teát könnyű elkészíteni, és tele van antioxidánsokkal, védő tulajdonságokkal rendelkezik, és még a bőr öregedése ellen is harcolhat. A csipkebogyó tea egy gyógytea, amelyet a rózsanövény álgyümölcseiből készítenek. Finom, virágos íze van, enyhén édes, határozottan fanyar utóízzel. A csipkebogyó közvetlenül a rózsaszirmok alatt található, kicsi, kerek, és jellemzően piros vagy narancssárga. A csipkebogyónak számos előnye van, többek között a jobb immunitás, a szív egészsége, a fogyás és a bőr öregedése. Íme 8 egészségügyi előnye a csipkebogyóteának: Gazdag antioxidánsokban Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek védik vagy csökkentik a szabad gyököknek nevezett molekulák által okozott sejtkárosodást. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek és italok fogyasztása védelmet nyújthat az olyan krónikus betegségekkel szemben, mint a szívbetegségek, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség. Hat gyümölcskivonat antioxidáns-tartalmát vizsgáló tanulmány szerint a csipkebogyónak volt a legmagasabb az antioxidáns kapacitása. Pontosabban, magas polifenol-, karotinoid-, C- és E-vitamin-tartalmat mutattak ki benne, amelyek mindegyike erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeknek az antioxidánsoknak a mennyisége a csipkebogyóban nagymértékben változhat a növényfajoktól, a betakarítás időpontjától és a növény termesztési magasságától függően. Érdekes módon a magasabb fekvésű növények antioxidáns szintje általában magasabb. Emellett a kutatások azt mutatják, hogy a szárított csipkebogyó kevesebb antioxidánst tartalmazhat, mint a friss fajták. Mivel a csipkebogyóteát bármelyikből elkészíthetjük, több antioxidánshoz juthatunk, ha friss csipkebogyót használunk a szárított vagy teafilter helyett. Támogathatja az egészséges immunrendszert A csipkebogyó egyik leglenyűgözőbb előnye a magas C-vitamin-koncentrációja. Bár a pontos mennyiség növényenként változik, a csipkebogyóról kimutatták, hogy az összes gyümölcs és zöldség közül az egyik legmagasabb C-vitamin-tartalommal rendelkezik. A C-vitamin számos alapvető szerepet játszik az immunrendszerben, többek között a következőket. a limfocitáknak nevezett fehérvérsejtek termelésének serkentése, amelyek védik a szervezetet a fertőzésekkel szemben a limfociták működésének fokozása segít fenntartani a bőr védőrétegét a külső kórokozókkal szemben A C-vitamin mellett a csipkebogyó nagy mennyiségű polifenolt, valamint A- és E-vitamint tartalmaz, amelyek mindegyike segít erősíteni és védeni az immunrendszert. Bár egyes állatkísérletek azt sugallják, hogy a koncentrált csipkebogyó-kivonattal való kiegészítés fokozhatja az immunrendszer működését, emberi kutatások nem állnak rendelkezésre. Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen Magas antioxidáns-koncentrációja miatt a csipkebogyó tea jótékony hatással lehet a szív egészségére. Tanulmányok szerint összefüggés van a C-vitamin-bevitel és a szívbetegségek kockázata között. 13 tanulmány egyik áttekintése szerint a napi legalább 500 mg C-vitamin pótlása a szívbetegségek két kockázati tényezőjének, az LDL (rossz) koleszterinszintnek és a vér trigliceridszintjének jelentős csökkenésével járt. Emellett megfigyelési tanulmányok összefüggésbe hozták az elégtelen C-vitamin-bevitelt a szívbetegségben való elhalálozás megnövekedett kockázatával. A csipkebogyó flavonoidokban is gazdag. Ezek az antioxidánsok bizonyítottan csökkentik a vérnyomást az emelkedett vérnyomású embereknél, és javítják a szív vérellátását. Egy 6 hetes vizsgálat 31 elhízott felnőtt körében megállapította, hogy azoknál, akik napi 40 gramm csipkebogyóport tartalmazó italt fogyasztottak, a kontrollcsoporttal összehasonlítva jelentősen javult a vérnyomás és az LDL (rossz) koleszterinszint. A kutatók azonban felvetették, hogy ezek a jótékony hatások részben a por magas rosttartalmának köszönhetőek, ami a csipkebogyóteában nincs jelen. Segíthet a fogyásban Kutatások szerint a csipkebogyó tea segíthet a fogyásban. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Rosa canina növényből származó csipkebogyónak magas a tilirozid nevű antioxidáns tartalma, amely zsírégető tulajdonságokkal rendelkezhet. Egy 8 hetes, elhízásra hajlamos egereken végzett vizsgálat során az 1% csipkebogyó kivonatot tartalmazó, magas zsírtartalmú étrenddel etetett állatok testsúlya és hasi zsírja jelentősen kisebb lett, mint a kiegészítést nem kapó állatoké. Az emberi kutatások hasonló eredményeket mutatnak. Egy 12 hetes vizsgálatban, amelyben 32 túlsúlyos felnőtt vett részt, napi 100 mg csipkebogyó kivonat szedése jelentősen csökkentette a testsúlyt és a hasi zsírt a placebocsoporthoz képest. A jelenlegi kutatások azonban a koncentrált csipkebogyó-kivonat – nem a tea – hatásaira korlátozódnak. További humán vizsgálatokra van szükség a csipkebogyó tea és a fogyás közötti kapcsolat értékeléséhez. Védelmet nyújthat a 2. típusú cukorbetegség ellen Bár a pontos mechanizmus nem világos, egyes kutatások szerint a csipkebogyó védelmet nyújthat a 2. típusú cukorbetegség ellen. Egy magas zsírtartalmú étrenden tartott egereken végzett vizsgálatban a csipkebogyópor 10-20 héten keresztül történő pótlása jelentősen csökkentette a vércukorszintet, az éhgyomri inzulinszintet és a zsírsejtek növekedését a májban – a 2. típusú cukorbetegség három kockázati tényezőjét. Egy másik vizsgálatban a csipkebogyó kivonat jelentősen csökkentette a cukorbeteg patkányok éhgyomri vércukorszintjét. Egy elhízott felnőtteken végzett vizsgálatban azonban a csipkebogyópor napi adagolása nem volt jelentős hatással az éhgyomri glükózszintre vagy az inzulinérzékenységre. Ezek az eredmények az egészséges és a károsodott vércukorszintű emberekre egyaránt vonatkoztak. A súlycsökkentéshez hasonlóan a jelenlegi kutatások a csipkebogyó-kivonatra korlátozódnak, és több tanulmányra van szükség a csipkebogyó tea és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti kapcsolatról. Csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat A csipkebogyóteában sok a gyulladáscsökkentő hatású vegyület, beleértve a polifenolokat és a galaktolipideket. A galaktolipidek a sejtmembránok fő zsírtípusai. A közelmúltban tanulmányozták erős gyulladáscsökkentő tulajdonságaikat és az ízületi fájdalmak csökkentésének lehetőségét. Három vizsgálat áttekintése szerint a csipkebogyóval való kiegészítés jelentősen csökkentette az ízületi fájdalmat az osteoarthritisben szenvedőknél. Sőt, a csipkebogyót kapók kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be a fájdalomszint javulásáról, mint a placebocsoport tagjai. Egy másik 4 hónapos vizsgálat 100 osteoarthritisben szenvedő emberen azt találta, hogy azok, akik napi 5 gramm csipkebogyó-kivonatot szedtek, a kontrollcsoporttal összehasonlítva jelentősen kevesebb fájdalmat és nagyobb csípőízületi mobilitást tapasztaltak. Valójában a résztvevők 65%-a a csipkebogyó csoportban a fájdalom bizonyos mértékű csökkenéséről számolt be. A csipkebogyó kivonatot javasolták a reumás ízületi gyulladás segítésére is, bár a kutatások korlátozottak, és hiányoznak a magas színvonalú humán vizsgálatok. Ne feledje, hogy a csipkebogyó gyulladáscsökkentő hatásával kapcsolatos kutatások inkább a koncentrált kivonatra, mint a teára összpontosítottak. Küzdhet a bőr öregedése ellen A kollagén a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, amely a bőr rugalmasságáért felelős. A C-vitamin bizonyítottan elősegíti a kollagénszintézist és védi a bőrsejteket a nap károsodásával szemben, mindkettő segíthet abban, hogy a bőr feszesebbnek és fiatalosabbnak tűnjön. Mivel a csipkebogyóteában sok ez a vitamin, fogyasztása jótékony hatással lehet a bőrére. Ezenkívül a csipkebogyó tea a karotinoid asztaxantint tartalmaz, amely öregedésgátló hatású lehet, mivel segít megelőzni a kollagén lebomlását. A csipkebogyóteában található egyéb karotinoidok szintén jótékony hatással lehetnek a bőr egészségére. Különösen az A-vitamin és a likopin ismertek arról, hogy védik a bőrsejteket a napkárosodással szemben. Egy 34 emberen végzett 8 hetes vizsgálat kimutatta, hogy azok, akik napi 3 gramm csipkebogyóport fogyasztottak, kevesebb szarkaláb ráncot tapasztaltak, valamint javult a bőr nedvességtartalma és rugalmassága. Nem világos azonban, hogy a csipkebogyó tea fogyasztása ugyanilyen hatással lenne-e a bőr egészségére. Könnyen elkészíthető otthon A csipkebogyóteának a zöld almához hasonló fanyar íze van, és bármelyik rózsatermésű növény álterméséből elkészíthető. Mégis ajánlott elkerülni, hogy olyan növényből származó csipkebogyót használjunk, amelyet olyan növényvédőszerrel permeteztek, amelyet nem minősítettek biztonságosnak emberi fogyasztásra. A csipkebogyó úgy néz ki, mint egy miniatűr piros vagy narancssárga alma, és közvetlenül a rózsák virágszirmai alatt található. A friss csipkebogyót úgy használhatjuk teához, hogy először jól leöblítjük, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és a törmeléket. Ezután 4-8 csipkebogyót tegyünk egy csésze (240 ml) forró vízbe. Hagyjuk a teát 10-15 percig ázni, majd vegyük ki a terméseket. A szárított csipkebogyó is felhasználható. A friss csipkebogyót vagy maga száríthatja, vagy vásárolhat előre szárított, laza levelű csipkebogyóteát. Az elkészítéshez tegyen 1-2 teáskanál szárított csipkebogyót egy infúziós üvegbe, és merítse bele egy csésze (240 ml) forró vízbe. Áztassa 10-15 percig, majd vegye ki az infúziót. Ha túl savanyúnak találja a teát, próbáljon meg édesítőszert, például mézet hozzáadni, hogy kiegyensúlyozza az ízét. A csipkebogyó tea frissen főzve és jegesen is nagyon finom. Kipróbálnád a csipkebogyó teákat? Prémium Csipkehús tea 100g Prémium Csipkebogyó egész tea 100g Post Views: 95 Blog csipkebogyó